כחלק מהמעבר להנעה חשמלית, שוק הרכב העולמי מכיר בשנים האחרונות חברות צעירות ולא מוכרות המנסות לנגוס בעוגת המכירות של המותגים הוותיקים. אחת מהן היא אקספנג, המגדירה את עצמה כחברת טכנולוגיה המייצרת גם רכבי יוקרה.
לארץ הגיעה אקספנג בסוף 2023, ובאולם התצוגה התייצבו שני דגמים. זמן קצר לאחר שהתרשמנו ממכונית הסדאן P7, לקחנו למבחן את דגם הפנאי G9. מדובר ברכב גדול, שדומה במידותיו לאאודי Q8 אי-טרון ולמרצדס EQE SUV. אך האם הוא יוקרתי כמוהם? והאם הוא יצליח להותיר עלינו רושם כמו אחותו הנמוכה? יצאנו לבדוק.
עיצוב
לרכב המבחן צבע אפור נאה שהשתלב מעולה עם חבילת ההשחרה למסגרת החלונות, הסמלים וכיתוב שם הדגם מאחור, המגיעה כחלק מהבידול של גרסת "פרפורמנס". מעבר לזה, קווי העיצוב דומים מאוד לסדאנית P7 (בעיקר בחזית המשלבת פס תאורה לכל רוחבה ומתחתיו פנסים גדולים ובולטים) אך יוצרים מראה שונה לחלוטין. הקווים הארוכים והישרים, יחד עם הממדים המגודלים, יוצרים מראה מכובד ויוקרתי – ופחות ספורטיבי ודינמי.
אהבנו גם את הנגיעות הכסופות פה ושם, בעיקר בפגוש הקדמי ובחישוקים הענקיים (21") שלא נראים כאלה בגלל הגודל של הרכב כולו. אגב, קווים כסופים כאלה נמצאים גם בתוך תא הנוסעים, למשל סביב פתחי המיזוג מלפנים, ומוסיפים לאווירה היוקרתית שם – המתקבלת גם בזכות הגוון החום-בהיר של העור וחומרי דיפון נאים ואיכותיים.
תא הנוסעים
רגע לפני שניכנס לכאן ונראה את שאר המרכיבים של רשימת האבזור הארוכה, נציין את מתלי האוויר של הרכב. הם מאפשרים לבחור בין חמישה מצבי גובה (בטווח של 10 ס"מ), ובמצב הנמוך מספקים כניסה נוחה במיוחד לרכב. הוא לא נמוך מדי שצריך "ליפול" לתוכו, ולא גבוה מדי שצריך "לטפס" אליו. נהדר!

מיד לאחר מכן, נגלה כי הגודל החיצוני בא לידי ביטוי גם במרחב הפנימי. יש כאן מקום לכל כיוון, (למעט אולי ברך ימין של הנהג שתפגוש את הקונסולה המרכזית), והראות החוצה טובה – אבל בגלל הגודל טוב שיש מצלמות 360 מעלות באיכות גבוהה שמספקות עזרה נוספת. בדלתות יש תאים גדולים ושימושיים, מתחת למשענת היד יש תא עמוק וענק עם קירור, מתחת לקונסולה המרכזית יש תא פתוח נוסף עם שקעי טעינה וגישה לא נוחה, ודווקא תא הכפפות פחות הרשים עם נפח סביר בלבד – אך הוא כולל תאורה.
המרחב הנדיב יוצר תא נוסעים שכיף לנסוע בו, ולכך מוסיפה רשימת האבזור הנדיבה באופן חריג. את הפירוט המלא עליה תוכלו למצוא כאן, אך כעת נתמקד בהערות על מה שפחות הרשים אותנו. המושבים נאים ותומכים בגוף, אבל די נוקשים ועלולים להיות לא נוחים אחרי נסיעה של מספר שעות ברצף. לוח המחוונים לא מציג הרבה מידע, והשליטה עליו לא נוחה. גם מערכת המולטימדיה, שמציעה מסך בגודל 14.9", אמנם מרשימה באיכות התצוגה ומהירות העיבוד – אך הנדסת האנוש מאתגרת ויותר מדי עניינים פשוטים צריכים לעבור דרכה. כך למשל הכיוון של ההגה החשמלי, המראות ואפילו פתחי המיזוג. גם כל שאר ההגדרות נמצאות בתוך תפריטים ותתי תפריטים סבוכים, וכל נסיון לחזור שלב אחד אחורה חוזר למסך הבית ומצריך להתחיל הכל מחדש. ובכלל, למה יש אפשרות לראות את הטווח הנותר לפי תקן WLTP או לפי סגנון הנהיגה שלכם – אך אין אפשרות לראות את אחוז הסוללה שנותר?
מול הנוסע יש מסך נוסף בגודל 14.9", המאפשר לו לצרוך מדיה בזמן הנסיעה מבלי להפריע לנהג. איך? באמצעות ציפוי ייחודי המונע מהנהג לראות את המוצג במסך. בפועל, למעט במצבים של שמש ישירה, המסך אמנם כהה מאוד אך לא בלתי קריא גם לנהג, ולטעמנו מדובר במכשול בטיחותי. אגב, במסך זה ניתן לשלוט על השמע או להגדיר כתובת בווייז, ולאחר מכן לגרור את התצוגה למסך הראשי במשיכת שלוש אצבעות. גימיק מיותר אך חביב, רק חבל שהוא עבד רק כשהתחשק לו…
בתחום הבטיחות ה-G9 מציע 7 כריות אוויר וציון של 5 כוכבים במבחן הריסוק האירופאי, ולצד אלו רשימה מרשימה של מערכות אקטיביות. מה שפחות הרשים זו הפעולה האגרסיבית שלהן, ובמקביל שלל התרעות וצפצופים הנשמעים מתוך משענת הראש (חלק ממערכת השמע המעולה של Dynaudio). דווקא הכניסה האוטונומית לחניות פעלה כראוי, אך בנסיעה מהירה מלאת ביטחון עצמי – שלא נסכה ביטחון בנהג. לסיום סעיף התלונות, ברכב שמבטיח לספק חוויית ואבזור פרימיום, בטח עם מחיר של 360 אלף שקלים, היינו שמחים לקבל בקרת אקלים עם שליטה נפרדת מאחור, תאורת מטריקס-לד ושיקוף של אנדרואיד ואפל.
הכניסה לשורה השניה נוחה מאוד, בזכות שילוב של דלת גדולה עם פתיחה רחבה ומתלי האוויר שמספקים כאמור גובה מדוייק. שני הנוסעים החיצוניים יהנו מכיוון חשמלי לזווית המשענת ולאורך בסיס המושב, חימום ואפילו עיסוי. המרווח פה מעולה לכל כיוון, וגם נוסע שלישי ירגיש בנוח מבחינה זו – אך פחות בגלל הנוקשות של המושב האמצעי. יש פתחי מיזוג בלי שליטה, שקעי טעינה, תאורה, מחזיקי כוסות ותא נוסף במשענת היד המרכזית (שנפתחת ממדינת המושב האמצעי), המצטרף לתאים הגדולים בדלתות ולכיסים בגב המושבים הקדמיים.
דלת תא המטען נפתחת באופן חשמלי, והיא מגלה פתח רחב מאוד ושימושי. בלחיצת כפתור מתלי האוויר מורידים את החלק האחורי של הרכב כדי לספק סף טעינה ממש נמוך, וזה נוח מאוד בהעמסת חפצים כבדים – אך גבוהים יסבלו מהדלת שתפגוש את הראש במצב כזה. כדי להימנע מכך הם ישארו עם המצב העליון, וגם אז סף הטעינה סביר לחלוטין. הנפח הרשמי מרשים עם 660 ליטרים, אך לא פחות מכך מרשים המבנה הרבוע והיעיל שמאפשר לנצל את כולם. יש כאן תאורה, שקע טעינה, ווים לתליה ורשת בצד לאחסון חפצים קטנים. מתחת לתא המטען יש תא נוסף עם מקום ייעודי לכבל טעינה ולערכת ניפוח, ויש כפתורים לשליטה על מתלי האוויר וקיפול השורה השניה – שיוצרים "מדרגה" ולא רצפה שטוחה.
מתחת למכסה המנוע יש תא מטען נוסף עם 71 ליטרים שימושיים, והתלונה היחידה שלנו היא הגישה אליו. הוא גדול מספיק כדי לעשות בו שימוש באופן קבוע, ולכן חבל שכפתור הפתיחה מתחבא ונראה כמו מכסה מנוע רגיל שנפתח רק כשיש צורך בטיפול או תיקון. הגיע הזמן שיצרנים לא "יחביאו" את תא המטען הקדמי – בדיוק כמו האחורי.
מנוע וביצועים
למבחן קיבלנו את גרסת פרפורמנס, ההכי הכי בהיצע של אקספנג G9. היא מצויידת בשני מנועים חשמליים המספקים 551 כ"ס ו-73 קג"מ, והנתונים הרשמיים טוענים לזינוק של 3.9 שניות מעמידה למאה קמ"ש ועד למהירות של 200 קמ"ש.
המבחן נערך בימים גשומים במיוחד, ועל כביש חלק חששנו לנסות את נתון התאוצה הרשמי. עם זאת, גם באופן זהיר יותר ברור כי עד למהירות של כ-50-60 קמ"ש יש כאן את כל הקלישאות על בעיטה בגב וההידבקות למושב, אך במהירות גבוהה יותר התאוצה יותר לינארית וחלקה. זה לא שחסר כוח, ממש ממש לא, תאוצת ביניים בחצי דוושה עדיין תביא אתכם למהירות מביכה באופן מפתיע, אך הוא מוגש באופן עדין יותר. לרגנרציה ארבעה מצבים כאשר החזק שבהם אמור לספק נהיגה בדוושה אחת, אך גם הוא לא מגיע לעצירה מלאה. בנוסף, מרגע שעזבתם את הדוושה לוקחות שניה או שתיים עד שהבלימה מתחילה לפעול, וזה יוצר תחושה מוזרה ולא ברורה.
ברצפת הרכב שוכנת סוללת ענק של 98 קוט"ש, וטווח הנסיעה הרשמי עומד על 520 ק"מ. במהלך נהיגה תובענית הצריכה עמדה על 22 קוט"ש ל-100 ק"מ ובהתאם הטווח עמד על כ-440 ק"מ מרשימים יחסית, ובסיכום ימי המבחן הממוצע עמד על 18.6 קוט"ש. עם נתון כזה הטווח מגיע להצהרת היצרן, ובנטרול החלק הספורטיבי של המבחן היינו יכולים אף לעקוף אותו. מרשים מאוד!
ומה תעשו לאחר שתעברו את מאות הקילומטרים הנ"ל? הרכב תומך בטעינה ביתית סטנדרטית של 11 קו"ט, ובטעינה מהירה עד 300 קו"ט (הגרסאות הבסיסיות יותר תומכות ב-260 קו"ט). אמנם עמדות כאלו עדיין לא נפוצות, אך זה מבטיח שגם בחיבור לעמדה אולטרה מהירה של 150 או 180 קו"ט תקבלו את ההספק המירבי לאורך זמן ותקצרו את עצירות הטעינה.
נוחות והתנהגות
זהו תחום שבמבחנים רגילים אנחנו לא רואים צורך לציין, אך כאן ובעקבות המידות הגדולות של ה-G9 נזכיר. הראות החוצה אמנם טובה וקוטר הסיבוב סביר, אך ברחובות צרים או כניסה לחניות צפופות הרכב מחייב משנה זהירות ואיטיות. אם אתם גרים באזור בעייתי מבחינה זו, היינו שוקלים שוב את המתחרים.
מתלי האוויר מאפשרים לשנות את גובה הרכב – אך לא את קשיחותו. לכן, בכל מצב הוא על הצד הנוקשה של הסקאלה וזה מספק ריסון סביר (אך לא מושלם בגלל משקל עצמי של 2.8 טון) על גלי כביש מחוץ לעיר. בתוך העיר זה עובד פחות טוב. הדופן הצנומה של הצמיגים (255/45-21) מתקשה לבלוע את הרטט של כביש משובש, והמתלים הקשיחים לא משככים את המפגעים הגדולים יותר כמו פסי האטה או מכסי ביוב. בכביש המפותל ההבדל ברכינת המרכב בין מצבי הגובה השונים בולט מאוד, ובכל אופן זה לא הכיוון של הרכב הזה. המשקל הגבוה גורם לתת היגוי מוקדם, משקל ההגה טוב אך הוא לא מספק לנהג מידע, ודוושת הבלמים לא ברורה ויש מדרגה משמעותית במעבר בין הרגנרציה לבלמים הרגילים.
בידוד רעשי הכביש טוב, אך רעשי הרוח נכנסים כבר ב-100 קמ"ש, ובמהירות שגרתית בכביש 6 נוכחים יותר מהרצוי. עם זאת, המבחן כאמור נערך בימים סוערים – ויתכן כי חלק מהאשמה תלויה בכך.
סיכום
קשה להגדיר את אקספנג G9 ומי המתחרים שלו. הוא נמצא בסביבת מחיר של דגמים קטנים יותר ומאובזרים פחות, אך אינו נושא את השם וההילה של דגמים דומים לגודלו ולאבזורו. אותנו עניין לראות גם את ה"אופי" השונה שהחברה הצעירה הצליחה לתת לכל דגם, למרות בסיס הנדסי ועיצובי זהה.
לכשעצמו, אקספנג G9 הרשים אותנו מאוד בעיצוב החיצוני והפנימי, ברשימת האבזור הארוכה, באיכות החומרים המעולה וביכולת המרשימה של יחידת ההנעה – הן מצד הכוח והן מצד הטווח. ברשימת ה"למה לא" הכנסנו את הנדסת האנוש הבעייתית, נוחות הנסיעה ובידוד הרעשים, מערכות הבטיחות המנדנדות, ועם מידות כאלו היינו רוצים גם אופציה לשבעה מושבים. אך למרות אלו, ביחס למחיר האקספנג G9 מספק חבילה מרשימה מאוד – וכלקוחות הוא צריך להיות במקום בולט ברשימת האפשרויות שלכם.