במסגרת כנס קנשיקי (Kenshiki, תובנה ביפנית), טויוטה הציגה מגוון חידושים – ועיקרם רכב פנאי חשמלי חדש, לצד רענון מקיף לרכב הפנאי החשמלי הקיים BZ4X. כנס קנשיקי הוא אירוע שמקיימת החטיבה האירופאית של טויוטה מדי שנה מאז 2020, ובמסגרתו מתארחים 350 עיתונאי רכב מרחבי אירופה שנחשפים לתכניות החברה – לטווח הקצר וגם הארוך יותר.
במהלך האירוע בכירי החברה דיברו רבות על שילוב סוגי ההנעה ועל כך שלא ניתן לעבור לרכב חשמלי מבוסס סוללה בכל העולם. לדבריהם, כדי להגיע ליעד של אפס זיהום, תא דלק מימני ישמש תעשיות שונות, ומימן יוכל לשרת גם מנועי בעירה פנימית לצד דלקים סינטטיים ירוקים. גם אם יש רבים החולקים על דרכה של טויוטה בתחום הרכב החדש – פתרון שכזה יוכל לסייע לנקיון הזיהום גם מרכבים ישנים יותר.

ולמרות הדיבורים הרבים על שילוב הטכנולוגיות, כאשר עלו לבמה המוצרים המיועדים לשיווק בטווח הזמן הקרוב – כולם היו חשמליים מבוססי סוללה. הפער בין הרצוי למצוי? בין החזון לדרישות השוק? אתם תשפטו, הרי הם לפניכם:
CHR פלוס
הבשורה הגדולה ביותר בכנס היתה הצגת דגם חשמלי חדש, שיגיע לאירופה (ולישראל) בתחילת 2026. למרות השם ועיצוב הפנאי-קופה הקרובים לא מדובר בגרסה חשמלית ל-CHR המוכר, אלא בדגם גדול יותר שיתחרה בסקודה אלרוק, BYD אטו3 ו-MG S5. אז למה הוא נקרא כך? לדברי טויוטה, הסיבה היא שגם לדגם זה יש את ה-DNA הספורטיבי של CHR, אך הוא מוסיף עליו מרווח, ביצועים ואבזור – ומכאן הפלוס.
בדומה למתחרים שהוזכרו ולאחיו הגדול BZ4X, ה-CHR פלוס מתבסס על פלטפורמה חשמלית ייעודית – eTNGA. היא מציעה מידות של 452 ס"מ לאורך, 187 ס"מ לרוחב, גובהו 159.5 ס"מ, בסיס הגלגלים משתרע על פני 275 ס"מ ונפח תא המטען עומד על 416 ליטרים.
בתחום ההנעה ה-CHR פלוס יציע שלוש גרסאות. לבסיסית הנעה קדמית עם 167 כ"ס וסוללה בקיבולת של 57.7 קוט"ש מבטיחה טווח של 455 קילומטרים. בגרסת הטווח הארוך יש הנעה קדמית בהספק גבוה יותר של 224 כ"ס, וסוללה בנפח 77 קוט"ש מספקת טווח של עד 600 ק"מ. לגרסת ההנעה הכפולה יש שני מנועים, הספק משולב של 343 כ"ס ואותה סוללה בנפח 77 קוט"ש. כאן היא מספיקה ל-525 ק"מ. בכל הגרסאות יש טעינה מהירה בהספק של 150 קו"ט, וטעינה ביתית אפשרית כסטנדרט ב-11 קו"ט ובתוספת תשלום (סטנדרט ברמות הגימור הגבוהות) ב-22 קו"ט.
העיצוב החיצוני משלב בין שפת העיצוב המוכרת של טויוטה, כמו תאורת היום בחזית, לבין חלקים ייחודיים לדגם. בפנים, לעומת זאת, מדובר בהעתק כמעט מושלם של BZ4X המחודש (ממש בעוד כמה שורות) וגם רשימת האבזור דומה: צמד משטחי טעינה, מערכת מולטימדיה חדשה עם מסך 14", מערכת ניווט מקורית עם תכנון מסלול ועוד.
BZ4X מחודש
כשלוש שנים וחצי לאחר שנחשף לראשונה, טויוטה מבצעת מתיחת פנים מקיפה לרכב הפנאי החשמלי BZ4X. הדגם אמור היה להיות הכניסה הראשונה הרצינית לתחום החשמלי, אך לאחר השקה נרגשת וציפיות רבות החלו הצרות להגיע בצרורות.
בתחילת הדרך נעצר הייצור ובוצע ריקול בעקבות ברגי הגלגלים שעלולים היו להשתחרר באמצע הנסיעה. לאחר מכן החלו להגיע תלונות מהלקוחות על טווח נסיעה שלא מתקרב להבטחות, ניהול אנרגיה לוקה בחסר ותצוגה לא ברורה. ומעבר לכל אלה, איכות החומרים ואיכות הנסיעה לא עמדו ברף של המתחרים.
ביושרה יפנית אופיינית, טויוטה אומרת כי הלקוחות התאכזבו, אנחנו למדנו מה טעון שיפור – וכעת הגיע הזמן לתקן. העיצוב החיצוני התעדכן בעיקר בחזית, שם קיבל תאורת יום חדשה בהתאם לשפת העיצוב העדכנית של טויוטה, פס תאורה ביניהם לכל רוחב החזית, פנסים ראשיים נפרדים ופגוש שונה. משאר הזוויות הרכב נראה כמעט ללא שינוי, אך כן יש פגוש אחורי בעיצוב מעודכן וחישוקי גלגלים חדשים.
בתוך תא הנוסעים רק גלגל ההגה נותר ללא שינוי, וכל השאר חדש לחלוטין. לדשבורד עיצוב חדש, ובמרכזו יש מערכת מולטימדיה חדשה עם מסך 14" (לעומת 12.3" בדגם היוצא) וגרפיקה חדשה בו ובלוח המחוונים. גם לקונסולה המרכזית יש עיצוב חדש, והיא מאכלסת את בורר ההילוכים, לחצני קיצור דרך שעוצבו מחדש ופינו מקום לשני משטחי טעינה. לסיום, טויוטה מדווחת על רשימת אבזור ארוכה יותר ושיפור ניכר לאיכות החומרים וההרכבה.
תחום ההנעה חדש לחלוטין, ונלקח בשלמותו מ-CHR פלוס. הוא כולל משאבת חום חדשה לשיפור הטווח בחורף, תוכנת ניהול משופרת למערכת בקרת הטמפרטורה של הסוללה, וסוללות ומנועים יעילים יותר. לעומת הדגם היוצא שהציע הנעה קדמית עם 204 כ"ס או כפולה עם 217 כ"ס וטווח של 502-459 ק"מ בהתאמה הודות לסוללת 71.4 קוט"ש, לדגם החדש יש שלוש גרסאות.
גרסת הבסיס מציעה מנוע קדמי, 167 כ"ס, סוללה בנפח 57.7 קוט"ש וטווח של 445 ק"מ. לגרסת הטווח הארוך יש מנוע קדמי עם 224 כ"ס, וסוללה בקיבולת של 73.1 קוט"ש מספקת טווח של 573 ק"מ. גרסת ההנעה הכפולה מוסיפה מנוע אחורי, הספק משולב של 343 כ"ס וטווח שעומד על 520 ק"מ מאותה סוללה.
קצב הטעינה המהירה נותר ללא שינוי עם 150 קו"ט, אך בעמדת AC יש אפשרות לטעינה בהספק 22 קו"ט ברמות הגימור הגבוהות – בעוד הבסיסיות יאפשרו כבעבר 11 קו"ט. ה-BZ4X המחודש יגיע לארץ במחצית השניה של 2025.
מה עוד חדש?
אורבן קרוזר
במהלך האירוע טויוטה הודיעה כי רכב הפנאי החשמלי הקטן אורבן קרוזר, שנחשף בסוף השנה שעברה, יגיע לאירופה ולישראל במחצית הראשונה של 2026.
FT-Me
עבור מרכזי הערים באירופה, טויוטה הציגה את רכב הניידות האישית FT-Me. מדובר בקוואדרו-סייקל, מכונית זעירה עם שני מושבים שמוגבלת לנסיעה בתוך העיר, ובחלק ממדינות אירופה ניתן לנהוג בה מגיל 14 וללא רשיון נהיגה. בקטגוריה הקטנה במידות אך גדולה יחסית במכירות ניתן למנות את סיטרואן אמי שהיתה מראשוני הדגמים בקטגוריה, פיאט טופולינו, חברת הסטארט-אפ השוויצרית מיקרולינו ועוד.
ל-FT-Me אורך של פחות מ-2.5 מטרים ויכולת תמרון נוחה באזורים צפופים. בתוך הרכב יש שני מושבים כאמור, ובטויוטה מבטיחים כי הם מרווחים יחסית לקטגוריה, מאובזרים ועשויים מחומרים ממוחזרים. עיצוב הרכב נעשה בהשראת קסדה של רוכב אופנוע, ומטרתו לספק ראות טובה החוצה. בנוסף, על גג הרכב יש פאנל סולארי שבתנאים אופטימליים מוסיף ביום מלא כ-30 ק"מ לטווח הנסיעה.
דגם זה לא צפוי להגיע לישראל.
חטיבת הספורט GR
גם בתחום הספורט המוטורי לטויוטה יש חדשות. חטיבת GR מכריזה כי לאחר שש שנות היעדרות, היא תחזור להתחרות במסלול הנורבורגרינג בגרמניה – בשיתוף עם קבוצת ROOKIE Racing. איחוד שתי הקבוצות יקרא TGRR, ובמסגרתו יתחרו במירוץ ה-24 שעות בנורבורגרינג, בסדרת מירוצי "סופר טאיקו" ביפן ובמירוצים נוספים. המכונית שתשמש את הקבוצה היא יאריס GR הקיצונית, בגרסת מסלול קיצונית עוד יותר. זו קיבלה תיבה אוטומטית בכיול ייחודי, עם העברות הילוכים מהירות במיוחד.
במקביל, סדנת GR הציגה בכנס את "חבילת האווירודינמיקה" אותה יוכלו להוסיף רוכשי היאריס GR, הכוללת כנף אחורית גדולה עם כיוון ידני בהתאם לסוג המסלול, תעלות אוויר חדשות בפגוש הקדמי ומאחורי הגלגלים האחוריים למניעת מערבולות רוח, פתחי אוורור חדשים על מכסה המנוע לשיפור הקירור ובלם יד אנכי לתפעול נוח יותר בנהיגת מסלול.
כמו כן, אנשי GR ציינו כי הם פועלים יחד עם חברת האם טויוטה על פיתוח מנועי בעירה פנימית נקיים מזיהום – על ידי שימוש במימן, דלקים סינטטיים ופתרונות נוספים.
לסיום, סדנת GR הציגה בכנס את מהדורת הפרידה המיוחדת של מכונית הספורט סופרה.